Очи в очи - родителите и директорът на Фонда за лечение на деца

Четвърти месец 8-годишната Самуела чака животоспасяваща операция. Парите са отпуснати от държавата, но проблем между Фонда за лечение на деца и частна болница спира операцията. 

По темата

„Операцията е належаща с оглед изправяне на гръбнака й, който се изкривява постоянно. Органите вече са изместени. Ако интервенцията не бъде направена гръбнакът на Самуела ще се изкриви още”, обясни в предаването „Здравей, България”  бащата Емануил Куриан.

Болницата, в която родителите искат да се извърши операцията, обаче няма договор за обществена поръчка, което е причината от Фонда да не дадат парите. „Правилника на Фонда не позволява да се дадат парите на лечебно заведение, което няма такъв договор”, обясни д-р Тинка Троева, директор на Фонда за лечение на деца.

Това обаче нарушава конвенцията за правата на детето на ООН.

По думите на д-р Троева несправедливо се вменява вина на Фонда, защото има положително решение, процедурите са спазени и парите съществуват. „Решението е частните болници да разгледат Закона за обществените поръчки и да решат по коя процедура ще ги сключват”, каза тя.

Според нея вината за случващото се е в болниците. Лечебните заведения пък прехвърлят вината върху правилника на Фонда.

„Има други болници, които са сключили такива договори”, заяви директорката на Фонда.

Бащата обаче каза, че няма друга болница, в която да се извърши тази операция, тъй като няма подготвен екип. „И да направим операцията в друга болница тя пак трябва да наеме екип от лечебното заведение, в което искаме да оперират детето”, заяви още бащата.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.