Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл”

Случващото се в Македония е много важно за България. Това отговарят 52% от запитаните в проучване, проведено от „Галъп интернешънъл”.

Малко над една трета не са дали еднозначен отговор, а само една десета смятат, че това, което се случва в югозападната ни съседка, не е важно за нас.

По темата

Оказва се, че хората не са добре запознати с темата, но смятат, че е важна и буди тревога у тях. Освен това преобладава мисленето, че кризата в съседната държава ще се задълбочи.

Във въпроса умишлено не е уточнено какво се има предвид под „това, което се случва в Македония“ - за да се измери едновременно чувствителността към текущите тревожни събития и общото отношение към тази близка за България страна.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ НАХЛУВАНЕТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В ПАРЛАМЕНТА

Освен това по-възрастните и по-образованите са по-добре запознати със събитията в Македония. Колкото повече житейски опит има отговорилият, толкова повече проявява интерес към събитията в Македония. Историческата близост между двете страни също оказва влияние върху нагласите. 

„Галъп интернешънъл“ наскоро провери и общото отношение на българските граждани към други страни. Македония се подреди в първата десетка на страните, които усещаме като близки - сред 42 държави. Когато бяха попитани кои страни чувстват най-далечни, българите отново показаха, че Македония не е сред тях.

В ежемесечните изследвания на „Галъп интернешънъл“ обаче недоверието на българските граждани към съвременната република Македония е видимо – вероятно заради десетилетните политики на съзнателно раздалечаване на хората от двете страни на границата. Това означава, че у нас отношението към политическия елит на югозападната ни съседка е закономерно заредено по-скоро с недоверие, но отношението към самите хора на Македония и към страната като цяло е като към близки.

Доказателство за последното беше експерименталният въпрос, който зададохме през 2015 г., в тогавашния пик на политическата криза в съседната страна. Тогава беше актуална темата за евентуални бежанци от Македония, Украйна и т.н. Данните ясно показаха, че у нас хората от Македония не се възприемат като проблем. 67% отхвърлиха твърдението, че бежанци от Македония са проблем за заплаха за националната ни сигурност.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.