Тя е българската номинация за еврокомисар

Официално Мария Габриел е българската кандидатура за нов еврокомисар. Това реши кабинетът „Борисов – 3” още на първото си заседание.

Изненада с номинацията на Мария Габриел няма. Тя е сред депутатите на ГЕРБ с най-дълъг стаж в Европарламента - от 2009 г. насам. Скоро навършва 38 години и ще е най-младият еврокомисар.

Родена е в Гоце Делчев. След бакалавърска степен у нас, продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо.

По темата

В Европейския парламент е заместник - председател на групата на ЕНП. Участва в ключови комисии, като акцент в работата й са миграцията, сигурността, борбата с тероризма, външната политика на Евросъюза и правата на жените.

Първото заседание на новото правителство протече делово. Скоро след началото дойде първото важно решение - номинацията на Мария Габриел.

„Ние сме убедени, че излъчваме най-силната кандидатура за български еврокомисар”, коментира външният министър Екатерина Захариева.

Ресорът й в комисията тепърва ще се уточнява, но се очаква това да е „Дигитализация”.

„Какъвто и да е ресорът, това е водещ приоритет – защита на интересите на България и европейските граждани. И подетите от България инициативи в рамките на това председателство да бъдат изведени до успешен край”, коментира самата Мария Габриел.

Ако Мария Габриел смени Европарламента с Еврокомисията, един учител от Долно Дряново ще смени класната стая с позиция в Брюксел. Асим Адемов е следващият в листата на ГЕРБ и заема място на Габриел в редиците на депутатите от ЕНП. Дотогава Адемов остава учител по български език и директор на училището в село Долно Дряново. С учителската си заплата. В очакване на непостижимите за един учител над 7 000 евро заплата в Европарламента.

Дали плановете на Адемов ще се сбъднат, зависи от одобрението, което Габриел ще получи в Брюксел. У нас кандидатурата й вече беше подложена на критики заради липсата на политически консултации и евентуалния й ресор.

„Струва ни се че, това е едно политическо назначение, доколкото тя е в групата на ЕНП”, коментира Кристиан Вигенин, БСП.

„Независимо какви са коментарите, важен е ресорът, който ще имаме. На Кристалина й беше по-хубав”, коментира Мустафа Карадайъ от ДПС.

Ресорът, който държеше Кристалина Георгиева беше „Бюджет и човешки ресурси”. 

Коя е Мария Габриел?

Образование

Мария Иванова Неделчева е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 г. тя завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил, а през 2001 година завършва Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и става бакалавър по "Български и френски език". 

След това тя продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, където се сдобива със сертификат по политически науки и в Докторската академия по политически науки в Бордо, където завършва магистратура  „Сравнителна политика и международни отношения". 

Кариера

От 2004 до 2008 година тя работи в Института по политически науки в Бордо като асистент научен изследовател. Преподавателската ѝ дейност е свързана с темите за процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения. 

Работа в Европейския парламент 

През 2009 година тя е избрана с листата на ГЕРБ за евродепутат от групата на Европейската народна партия. До 2014 година тя е член на комисията по земеделие и развитие на селските райони и на комисията по петиции и участва в наблюдателни мисии в Сиера Леоне, ДР Конго, Нигерия, Хаити, Чад, Судан, Танзания,  Киргизстан, Бурунди и Того. 

През 2014 година тя отново беше избрана за евродепутат като оттогава до днес тя е заместник-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в ЕНП. Габриел е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Награди

Мария Габриел печели два пъти престижната награда „Евродепутат на годината" - през 2016 г. е носител на приза в категория „Развитие", а през 2013 г. е удостоена с отличието в категория „Равенство между половете". През 2016 е удостоена с Ордена на Колумбия „Сан Карлос“ за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията. През 2015 печели наградата „Евродепутат, защитник на социална кауза“ на Европейската асоциация на агенциите по комуникации за приноса й за равенството между половете и правата на жените.

Личен живот

През 2012 г. Мария Неделчева се омъжи за Франсоа Габриел, а през 2015 година в София се роди синът им Жан-Едуард.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.