С жалба и очаквания Калоян и Лилия се срещат с омбудсмана Мая Манолова

Бъдеща млада майка - без лев доход, след като частен съдебен изпълнител запорира сметката, по която тя получава своите болнични.

Историята започва преди година, когато жената тегли кредит за майка си в размер на 600 лева, който трябва да бъде върнат за шест месеца. Не плаща последните две вноски. Разбира, че дължи още 300 лева. После, че дължи 600 лева. 

По темата

Лилия и Калоян са бъдещи родители. Запорът е заради кредит, теглен от Лилия за нейни роднини. Считан за погасен от тях, но не и от кредитора.

„Ние въобще не знаехме, че има някакви задължения относно този кредит. Не сме били уведомени по никакъв начин, че ще има дело и запор. Ние не се крием”, казва Калоян.

Лилия остава без единствените си приходи. Видно от извлечението от банката. Друго, освен болнични от НОИ, Лилия не получава.

Според бележката от банкомата с още две месечни обезщетения тя би излязла на нула. На практика обаче с тях тя трябва да яде за двама. Затова и по закон те не могат да й бъдат отнети, дори да беше най-голямата длъжница в държавата.

От кантората на частния съдебен изпълнител отказаха да застанат пред камерата на NOVA с мотив, че са много заети. Относно оплакването на Лилия, че не са я известили за делото, коментираха, че си има контролни органи, които „да ги проверяват”.

На останалите въпроси, отговориха с имейл. В него уточняват, че изрично са предупредили банката запорът да не се счита за наложен за суми като болничните на Лилия. И че са получили уверения, че бременната може да си изтегли парите.

С жалба и очаквания Калоян и Лилия се срещат с омбудсмана Мая Манолова. Случаи като техния са до болка познати в нейния офис. Ще влязат и в дневния ред на Народното събрание. Дебатът за промените предстои.

„В този случай може да изброим повече от пет нарушения на правата на Лилия. Първо, тя е осъдена зад гърба й, без да знае. Второ, срещу нея е започнато принудително изпълнение, без да бъде уведомена за това. Трето, наложен е запор върху един доход, който не трябва да се пипа. Четвърто, размерът на дълга е нараснал неимоверно”, коментира в „Събуди е” омбудсманът Мая Манолова.

Това е нагледен пример и за това как в България се решава проблема с демографската криза. Смятам да изпратя този случай на вицепремиера по демографската криза Валери Симеонов да види как реално стоят нещата в неговия ресор. Това е безобразие”, каза Манолова. 

„Изготвила съм законодателни промени заедно с неправителствени правозащитни организации и ги внесохме в парламента. Ако тези промени бъдат приети, този случай ще стане невъзможен”, заяви омбудсманът.

Какво още обясни Мая Манолова за промените - гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.