Прокуратурата и президентът с отговор до Лозан Панов

Нова буря в съдебната система. От прокуратурата излязоха с остра позиция в отговор на председателя на Върховния касационен съд.

По темата

Вчера Лозан Панов се обърна към президента с искане да сформира комисия по казуса „ЦУМгейт”. Преди час Румен Радев отговори, че няма правомощия за това.

Президентът не пожела да влезе в ролята на арбитър, както поиска съдия номер 1 у нас. Така войната остана в полето на съдебната власт.

Председателят на Върховния касационен съд и главният прокурор се сблъскаха челно - с писма до медиите и институциите за това кой от тях нарушава правилата.

Първи беше Лозан Панов. С писмо той призова президента Радев да сформира комисия, която да провери Сотир Цацаров заради срещата му в ЦУМ. Според него срещата с Дончев и Гергов говори за това, че „работата на прокуратурата се обуславя не от закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики”, а „страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици”.

Отговорът на прокуратурата не закъсня - отново с писмо, до медиите. В него се казва, че оценките и внушенията, направени от председателя на ВКС, са недопустими и неприемливи. А писмото на Лозан Панов поставя под съмнение неговите съдебни актове по делата на същата тази прокуратура, която той смята, че не работи по закон.

Съдът и прокуратурата се оказаха двете воюващи страни. След срещата в ЦУМ съдебният парламент се разцепи на две. Единият лагер застана зад главния прокурор, другият – зад Лозан Панов. Битката е за това кой крив – кой прав и кой трябва да бъде проверяван. Словесната престрелка се пренесе на телевизионния терен. От страната на главния прокурор се яви Димитър Узунов. От страната на Лозан Панов се яви Калин Калпакчиев.

„Доброволното участие в тази среща на главния прокурор вече е уронило престижа на съдебната власт”, заяви Калин Калпакчиев, член на ВСС

„Главният прокурор получи вот на доверие от ВСС, това, че не се харесва на Калпакчиев, е отделен въпрос”, заяви Димитър Узунов, председставляващ ВСС.

Калпакчиев поиска Европа и институциите у нас да се намесят, да проверят и да отстранят главния прокурор. Узунов отговори, че няма причина за това.

„Главният прокурор отказа да отговаря по фактите, той се поставя над закона”, коментира Калпакчиев. 

„Изконната мечта на Панов и Калпакчиев е отстраняването на главния прокурор, това е мечтата им, затова създадоха и партия”, коментира Узунов.

А защото не могат да създадат консенсус, двете групи поискаха арбитър.

„Министърът на правосъдието има право да инициира производство временно отстраняване на главния прокурор”, обясни Калпакчиев.

Цецка Цачева отговори, че няма право и никога не би си позволила да се намеси в независимата съдебна власт. Лозан Панов пък поиска президентът да влезе в ролята на арбитър и да провери главния прокурор.

„Президентът е разумен човек и в никакъв случай няма да се подаде на интригата на Панов, президентът няма такива правомощия да проверява когото и да било от съдебната система”, коментира Димитър Узунов.

Кой крив - кой прав в крайна сметка ще реши инспекторатът на Висшия съдебен съвет. Институцията, която вече образува проверка по случая.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.