Присъствието на вицепремиер, склонен да приема за шега нацизма, е безумие в европейска България, коментират от партията

"Призоваваме министър-председателя Бойко Борисов незабавно да преоцени значението на коалиционните си взаимоотношения за сметка на общочовешки ценности, важни за достойнството на целия български народ и отвоювани с цената на милиони невинни жертви". Това заявяват от Единната народна партия на Мария Капон в своя декларация.

"Присъствието на вицепремиер, склонен да приема за шега нацизма, е безумие в европейска България. Още по-цинично е същият да отговаря за демографската ни политика. Скромно се надяваме вицепремиерът Валери Симеонов да няма шеговити снимки при посещението си в концлагера „Бухенвалд“. Става дума за място, в което са намерили смъртта си хиляди човешки същества, между които и българи. В противен случай няма да се изненадаме, ако догодина си направи шеговита снимка с чалма при почитане на жертвите на баташкото клане.

Снимката на новоназначения зам.-министър е далеч зад пределите на детството и подобни „шегички“ в зряла възраст са несъвместими с достъпа на подобни хора до политиката и властта. Или по-точно казано - влизат в графата „пропаганда на фашизма“, което се преследва от закона в цивилизованите държави.", смятат хората на Капон.

"При липса на опит в коалиционни отношения с крайно десни партии, призоваваме Борисов да се обърне за съвет към госпожа Ангела Меркел, с която обикновено демонстрира завидна близост.", се казва още в документа.

"При подобно безумно подминаване на факти, уронващи престижа на страната ни, не знаем как българският дипломатически корпус, начело с външния министър и президентът на страната, ще защитават интересите ни на международната сцена, и с какви очи България смята да поеме европейското председателство догодина.

Всички Вие сте се клели в името на България пред конституцията и Народното събрание. Запазете достойнството на страната ни. То струва повече от всеки един пост в администрацията.", завършва декларацията на Единната народна партия.