Народната певица - за сцената, песните и приятелствата

Юбилей за Валя Балканска. Преди 40 години песента „Излел е Дельо хайдутин” полита в Космоса. Народната певица отбелязва и четвърт век на сцената с гайдаря Петър Янев. Всички тези поводи се отбелязват тази вечер с грандиозен спектакъл на фолклорния ансамбъл "Родопа".

„40 години, откак лети песента. И вчера ме се обадиха, че песента вече се е върнала в совалката и ще продължава да лети. И пак мога да кажа, че не се гордея, че аз съм изпълнителката, но се гордея, че българска песен лети в Космоса”, коментира певицата Валя Балканска.

Години преди гласът й да се качи на борда на "Вояджър" и да полети в Космоса, той се понесъл из величествената Родопа планина.

По темата

Когато е на 17 години, Валя напуснала родното село, за да стане певица. 

„Моята майка беше много против да дойда в града и да стана певица”, разказва Валя Балканска.

Въпреки това отишла в Смолян. Там бил Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа", на който станала солистка.

Тази вечер ансамбълът за пореден път ще накара Валя Балканска да се почувства горда. Зала 1 на НДК вече е завладяна от магията на родопския фолклор със спектакъла "Невястата". Легендата разказва за родопчанка, която не приела турската вяра и обич. А за да съхрани своята религия и любов скочила от скалата. А ролята на Невястата е много повече от чест. 

25 от тези 50 години на сцената плътно до нея е гайдарят Петър Янев. Освен в тандем, двамата се превръщат в емблема на България и на родопския фолклор.

„Никога не съм поставял нещата на основа какво ще получа, какво ще взема. Винаги, когато сме били на концерти, без значение дали в страната или в чужбина, презумпцията е била България, Родопите, да представим това, което сме. Защото ние сме само проводници на тази хилядолетна енергия, натрупвана в българския фолклор и само трябва да направим така, че да я предадем на следващите”, казва Петър Янев, гайдар и ръководител на Фолклорен ансамбъл "Родопа" - гр.Смолян.

И неслучайно писъкът на неговата гайда съпровожда гласа й. Заръката дошла от гайдар, с когото Валя работила навремето. А емоцията от изпълнената мисия е несравнима. 

Повече гледайте във видеата

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.