В петък се проведе и външното оценяване на седмокласниците по същия предмет

Близо 50 000 зрелостници -  на матура по български език и литература. Изпитът се проведе при невиждани мерки за сигурност и рекордно малък брой сигнали за преписващи ученици и изтичане на изпитни теми. Нямаше и покупко-продажба на изпита. 

По темата

Контролът при провеждане на матурите беше затегнат след серия от скандали в последните години, когато стана ясно, че на много места в страната се е преписвало безпроблемно или учители сами са подсказвали верните отговори.

ВЕРНИТЕ ОТГОВОРИ ОТ МАТУРИТЕ ВИЖТЕ ТУК

ВЕРНИТЕ ОТГОВОРИ ОТ ВЪНШНОТО ОЦЕНЯВАНЕ СЛЕД 7-МИ КЛАС ВИЖТЕ ТУК

В репортажи на NOVA също сме ви показвали как репортери под прикритие успяват да се сдобият с отговорите срещу пари.

Тази година обаче анулираните работи в цялата страна са само 11 - 9 от тях заради преписване и 2 заради открити мобилни телефони.

Вариантът на теста беше генериран в 5.10 ч. от възможни 11 718 750 комбинации. 2 часа по-късно бъдещите абитуриенти вече крачиха нервно пред училищата.

Екип на NOVA провери сигурността на изпита. Свързахме се с човек, твърдящ, че може да даде отговорите, веднага след началото на матурата срещу пари. Есемес с отговорите обаче така и не получихме.

Мерките за сигурност започваха още на входа. Всеки ученик беше насочван към точно определена стая, редица и чин. В дебненето за преписвачи се включиха и над 4 000 камери и 13 500 квестори. За първи път дванайсетокласниците решаваха матура от 3 модула с различна продължителност. Излизането беше позволено само между отделните модули.

В последната трета част на изпита учениците разсъждаваха върху разказа „Албена” на Йордан Йовков. Резултатите се очакват до седмица.

Днес се проведе и националното външно оценяване на седмокласниците. Изпитът също беше по български език и литература. За първи път учениците ще получават точки вместо оценки. Тези точки ще участват в балообразуването за прием в гимназия. Препитването е минало без нито един хванат опит за преписване. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.