Причината – неговият коментар по казуса с нацисткия знак, направен от вече бивш заместник-министър

Искаме оставката на Валери Симеонов. Заместник-министър в правителството на ГЕРБ с хитлеристки поздрави и вицепремиер с майтапчийски снимки от „Бухенвалд”. Докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни европейски и български ценности?”. Това заяви в декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По темата

Тя направи паралел между изказването на вицепремиера по казуса с нацисткия знак, направен от вече бившия заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев, и опит за шега на члена на БСП Крум Зарков. В ефира на „Здравей, България” той извини закъснението си с репликата: „Извинявайте, че закъснях, но с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо!"

Понеже си позволявате да обвързвате този случай с изречението, произнесено от Крум Зарков, няма да пренебрегна този въпрос. Ние сме различни от вас и отликата е в следното: когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определя днешната ситуацията като майтап. Аз казах на Крум Зарков, че светкавично трябва да се извини публично на българския народ и той го направи. Бойко Борисов каза: На всекиго се е случвало в командировка да си прави такива майтапи и е човешко“, коментира Нинова.

Още преди социалистите да поискат оставката на Валери Симеонов, в ефира на NOVA той заяви, че няма да се оттегли от поста си, защото не вижда основание за подобно действие.

Реплики да съм си правил майтапчийски снимки в далечната 1979 година, когато бяхме на студентски стаж в ГДР - просто няма такова нещо“, каза Симеонов. „Аз много добре знам какво съм казал и след като приключи официалното интервю, се обадих на репортера (бел.ред. - от в-к "Сега"), за да се опитам да го убедя, че по една снимка, не е редно да се съсипва животът на един човек“, каза още Симеонов.

Валери Симеонов, когото нападате по този некоректен начин, няма нацистки наклонности. Това са клевети, манипулации и лъжи и вие го знаете много добре. Правите тази атака, защото видяхте, че в това правителство започва истинска работа”, заяви Волен Сидеров в декларация от името на парламентарната група на Обединените патриоти.

Лидерът на „Атака” призова към проява на разум и умереност.

Валери Симеонов е деен и енергичен човек, иска да свърши нещо. Критикувал съм го толкова остро, както никой не го е правил, но знам, че има качества да свърши нещо. Ако го нападате, че казал нещо си на някакъв вестник, което не е предадено коректно, това означава, че търсите не добрия, не политическия, не принципния начин на критика“, посочи още Сидеров.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също разкритикува БСП като изтъкна, че „с тона, който са задали, искат постоянно да рушат доверието към българския парламент”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.