Председателят на ВКС се срещна с премиера и вицепремиера

"Реформата в съдебната система трябва да бъде направена в дълбочина. Всяка мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието", заяви председателят на Върховния касационен съд, след като се срещна с премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева и вицепремиерът Екатерина Захариева. 

По темата

До консенсус на срещата не се стигна, дори напротив - разликите в позициите се откроиха още повече. Лозан Панов отиде в Министерски съвет с надеждата след разговора с Борисов темата за конституционни промени и за по-голям контрол на главния прокурор да се отвори отново. След срещата той излезе със същата тази надежда. 

Вместо Борисов позицията на правителството представи Екатерина Захариева, а тя е, че няма нужда темата за конституционни промени да се отваря отново.

Лозан Панов коментира и дали има конфликт между него и главния прокурор. "Всякакви интерпретации за някакви лични конфликти между мен и главен прокурор, намирам за неоснователни, внушения за политика - също", заяви той. 

"Не бих могла да приема това, което е направено до момента, да се омаловажава  и да се нарича "мимикрия". Аз апелирам да се седне в най-бърз порядък и да се дадат конкретни текстове какво се разбира под дълбочина на реформата.  Всички останали трябва да сме наясно, че само с понятия бланкетни и общи формулировки ние рискуваме да останем там, където сме в момента", коментира правосъдният министър Цецка Цачева. 

Главният прокурор Сотир Цацаров пък коментира от Брюксел, че няма интерес към ЦУМ-гейт в Европейската комисия. В интервю единствено за БНТ той подчерта, че няма какво да крие по случая.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.