За първи път тази година матурата се проведе в три модула

Над 50 000 зрелостници се явиха на матура по български език и литература. Изпитът започна в 8.00 ч. От всички допуснати, явилите се са 96%, сочат последните данни на Министерството на образованието и науката.

ВЕРНИТЕ ОТГОВОРИ ОТ МАТУРИТЕ ВИЖТЕ ТУК

По темата

Вариантът на теста беше генериран в 5.10 ч. от възможни 11 718 750 комбинации. Той се състоя от три модула. Времето за полагане на изпита беше общо четири часа.

Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника. Вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул, или 41-ия въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците писаха аргументативен текст - есе или интерпретативно съчинение. Този модул също носи 30 точки. Темата беше свързана с разказа "Албена" на Йордан Йовков.

От образователното министерство съобщиха, че общо 11 писмени работи са анулирани.

Девет от тях - поради преписване. Това е станало в Симитли, Крумовград, Благоевград, Дупница, Сърница. По двама преписвачи са заловени в гимназии в Казанлък и Елхово. 

Отделно от това са анулирани две работи на зрелостници, у които са намерени мобилни телефони – в Свищов и Видин.

ВЕРНИТЕ ОТГОВОРИ ОТ ВЪНШНОТО ОЦЕНЯВАНЕ СЛЕД 7-МИ КЛАС ВИЖТЕ ТУК

Миналата година поради преписване са анулирани 16 работи, а поради други причини, като например открити втори мобилни телефони, са анулирани още 22. Общият брой на анулираните работи е бил 38.

В понеделник ще се проведе вторият държавен зрелостен изпит върху предмет по избор, като възможните дисциплини, по които се полага матура, са общо 13. По четири от тях матурата се състои от два модула. Това са математика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. По останалите предмети модулите са три, като при повечето от тях първият и вторият модул се състоят от  по 60 минути. Третият модул е от 120 минути. Единствената разлика е по предметите география и английски език, при които първият модул е 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути.

Както и на първия държавен зрелостен изпит, учениците няма да имат право да напускат залата, докато не са приключили работата си по съответния модул.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.