Настояват за безопасни условия на труд и по-високи заплати

Служители на „Стомана Индъстри" в Перник плашат със стачка. След тежката авария в предприятието те настояват за безопасни условия на труд и по-високи заплати.

Работниците поставят срок на ръководството на компанията да изпълни исканията им до понеделник.

По темата

Хора като Стефан, които са били край пещта по време на злополуката, се чудят на късмета си.

Според синдикатите късметът на работниците е едно, реалното положение с безопасността е друго. Искат повече сигурност на работните си места и по-високи заплати.

„Стресът е много голям. Очакват реални резултати. Нагласата е, че ако това не се случи в началото на седмицата, те няма да влязат в завода и да спрат работа”, заяви Красимир Митов, председател на синдикат „Защита”.

Депутатът Владислав Владимиров казва, че защитата на работниците в комбината е негова кауза. Той е запознат в  тънкости с проблемите в предприятието. 

„Постоянно получавахме сигнали, че са много натоварени, че в „Стомана” не се запълват бройките. От една смяна се запълва с друга”, обясни Владислав Владимиров.

Разследването е в ход, обявиха от прокуратурата.

„Под ръководството на Окръжна прокуратура-Перник се провежда досъдебно производство. То е за причиняване на тежка телесна повреда при професионална непредпазливост. На този етап разследването не може да каже кой е виновен за възникването на инцидента. Но предполагаме, че взривът е резултат от попадане на вода в метала, но установяването на точната причина ще стане след като бъде изготвена техническа експертиза”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Днес хората от смяната, която е била до пещта по време на инцидента, отново бяха на работните си места. Според националната статистика през 2016 е имало близо три хиляди тежки инциденти на работа, при които над 80 души са загубили живота си.

„Двамата работници са с тежки изгаряния. Единият е с опасност за живота и 75 % изгаряния, а другият – с 25 % изгаряния и без опасност за живота. И за двамата се грижат екипи от Пирогов“, посочи Арнаудова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.