Това е 11 дни след предсрочните парламентарни избори в страната

Главният преговарящ от ЕС за Brexit Мишел Барние планира да започне преговорите по излизането на Великобритания от общността на 19 юни, 11 дни след предсрочните парламентарни избори в страната, съобщи британският в. „Гардиън”, цитиран от БГНЕС.

По информация на изданието, на 19 юни Барние първо ще се срещне с британския министър по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис, за да се изработят различни варианти за изход.

По темата

ЕС настоява за разделяне на преговорите на 4 цикъла по седмица, всеки от които ще е посветен на ключов въпрос. Първата седмица ще включва политическата подготовка, а през втората седмица двете страни ще обнародват свързаните с Брекзит документи. През третия цикъл Барние и Дейвис ще преговарят в Брюксел, вероятно и в Лондон.

Накрая, през четвъртата седмица, главният преговарящ ще представи пред Съвета на ЕС и Европарламента доклад за резултатите от общата работа.

На 17 май Мишел Барние заяви, че в хода на преговорния процес смята да изгради „ново партньорство” с Лондон и сега „може да се очертаят контурите” на този формат на двустранни отношения.

Те ще включват споразумение за свободна търговия, договори в сферата на висшето образование и изследванията, партньорство в областта на сигурността и отбраната.

На 29 април лидерите на страните от ЕС на среща на високо равнище в Брюксел приеха стратегия за преговорите по Brexit. Те се споразумяха, че най-напред трябва да уредят основните въпроси, свързани с излизането на кралството от ЕС, а чак след това да обсъждат формата на бъдещите отношения на партньорство.

Процесът на двугодишните преговори се планира да започне едва след предсрочните избори в Обединеното кралство на 8 юни, които министър-председателката Тереза Мей разчита да засилят позицията на торите и да й дадат по-голяма свобода в дебатите с Брюксел. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.