Според местните новата църква изключително много напомня на катедралния храм в столицата

Представете си храм-паметника „Александър Невски”, но в санданското село Джигурово - в умален вариант. В центъра на селото изникна нова църква, която според местните изключително много напомня на катедралния храм в столицата.

Храмът още е само на основи, но радостта сред местните е голяма, защото те видяха в него умалено копие на храм-паметника „Александър Невски” в София. И се почувстваха горди.

Църквата ще се казва „Св. Св. Петър и Павел” и се строи под строгия надзор на местните, които са я чакали от години, понеже в селото им има само гробищен храм.

Най-доволен от всички е кметът на селото. А архитектурата го пренасяла в столицата, пред катедралата „Александър Невски”.

Според архитекта на сградата, обаче, приликата с храм-паметника „Невски” не е търсена. По-скоро за вдъхновение му послужила църквата „Свети Седмочисленици” в столицата.

И докато строителството на мечтания храм в село Джигурово тече с пълна сила, притесненията на кмета и местните са, че то може рязко да спре, заради липса на пари. Въпреки подкрепата на дарители и на държавата, за довършване на храма ще са нужни ще около 100 000 лева.

Местните вярват, че ще се намерят добри хора, които да сбъднат мечтата им за голям храм в центъра на селото.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.