Не пропускайте новия епизод на предаването тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ продължават своето пътуване из огромното езеро Тонле Сап в Камбоджа и ще запознаят зрителите с начина на живот на местните жители. В епизода на туристическото предаване тази неделя по DIEMA те ще посетят плаващо село и ще станат свидетели на уникални анимистични ритуали.

Снимки от епизода на "Без багаж" може да разгледате ТУК

Кхмерите вярват в какви ли не духове. Преа Пум е духът на селото, закрилящ къщите, полята и добитъка. Нийк Та са три духа - единият се грижи за дивата природа и без негово позволение не може да се навлезе в нито една територия, вторият Нийк Та закриля конкретно село и великият Нийк Та пази цял регион. Борамей пък е група от духове, които пазят хората. Меба са семейните предци, Арак са диви духове, обитаващи селските поля и брегове. Има и много духове на дървета, извори, хълмове, както и на вятъра и облаците.

С духовете можеш да се свържеш с помощта на местните гуру - кру. Има много видове кру-лечители, които разбират от билки, листа и корени. Кру-арак например прави връзка със селския дух, а кру-барамей е в контакт с могъщите борамей-духове.

А дали всички духове са услужливи или някои трябва да бъдат умиротворявани?

Не пропускайте новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.