Завърши първата среща между новия френски президент и руският му колега

След близо тричасови преговори завърши първата среща между френския президент Еманюел Макрон и неговия руски колега Владимир Путин. Двамата разговаряха в продължение на близо три часа във Версайския дворец край Париж.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА МАКРОН И ПУТИН ВЪВ ВЕРСАЙ ВИЖТЕ ТУК

Сред обсъжданите теми бяха двустранни въпроси, както и международни проблеми, включително регулиране на ситуацията в Сирия и Украйна, в Либия и на Корейския полуостров, както и двустранните отношения между Русия и ЕС.

Срещата не беше обявена като официално държавно посещение - руският държавен глава е във Франция за откриването на изложба.

Отношенията между Париж и Москва са обтегнати заради Украйна и Сирия, а по време на разговора Макрон не повдигнал темата за евентуална руска намеса в президентски избори във Франция.

„Русия играе важна роля в съвременния свят. Нито един важен проблем в света не може да бъде решен без участието на Русия”, заяви Макрон.

„Договорихме се да създадем кризисна група, която ще работи съвместно между Москва и Париж за борба с тероризма”, заяви руският президент.

Владимир Путин става вторият държавен ръководител след Ангела Меркел, с когото Макрон се среща.

След края на разговорите двамата дадоха съвместна пресконференция. По отношение на Сирия Макрон изрази желание Париж и Москва да засилят сътрудничеството си. Той също така отбеляза, че за излизане от кризата в страната е „необходимо да се търси приобщаващо политическо решение“.

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

В същото време той допълни, че използването на химически оръжия в Сирия е „червена линия“ и би предизвикало „незабавен отговор“ от страна на Франция. Въпреки желанието си за подобряване на двустранните отношения, френският държавен глава предупреди, че ще бъде „бдителен“ за спазването на човешките права в Русия и Чечня.

„Русия и Франция са пълни с решимост да се търсят съвместни решения на проблемите в Сирия, Украйна, КНДР, тероризма”, заяви от своя страна Путин. По думите му фундаменталните интереси на Русия и Франция са по-важни от текущата политическа конюнктура.

„Редица оценки на Русия и Франция за Сирия съвпадат. Важното е, че днес на преговорите почувствахме, че оценяваме много неща примерно еднакво, от един и същи позиции, макар че има и някои разминавания. Но това, което ни обединява, ни дава основания да смятаме, че може не само да активизираме, но и качествено да подобрим нашето взаимодействие”, заяви Владимир Путин.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.