Ще има ли санкции, ако у нас са по-некачествени?

По-лоши храни ли ядем от западноевропейците? На този въпрос отговори в „Здравей, България” земеделският министър Румен Порожанов. 

По темата

„Разликите не са масови. Те са в определени продукти по отношение на съдържанието на етикета на идентичен продукт. Например, процентът на какаото в шоколада, който е по-нисък при нас. Също така замяна на захарта с фруктоза. Има установяване и на различен физико-химичен състав на самия продукт от гледна точка на това, което е обявено”, обясни Порожанов.

Той направи уточнението, че не става въпрос за вредни за здравето храни.

„Иззели сме 31 продукта от три големи вериги у нас, както и от Германия и Австрия. Става въпрос за шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Изследват се в две лаборатории, а анализът ще бъде на три етапа. Първият е сравнителният анализ на информацията на етикетите. Ще се изследват типа и плътността на продуктите, както и физико-химичния им анализ, тоест съдържанието”, поясни земеделският министър.

„Трябва да се обединим с останалите страни-членки и да сезираме комисаря за защита на потребителите на ниво ЕС от гледна точка да има еднакви стандарти на продуктите, които се предлагат”, коментира Румен Порожанов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.