Причината - уран във водата

Над 70 000 българи на воден режим. Кризата с водата с уран в Хасковско се задълбочава. Тази вечер кризисният щаб заседава извънредно, защото се налага градът да мине на воден режим.

До воден режим в Хасково се стигна след като преди месец и половина две от помпените станции в града бяха изключени заради високо съдържание на уран и алфа активност във водата. Така към водопреносната мрежа бяха спрени 130 литра в секунда вода.

По темата

Със затоплянето на времето резервоарите вече са почти празни, така че водният режим е неизбежен според водното дружество. Официално днес беше решено, че той ще влезе в сила в понеделник сутринта в 8 часа. Градът е разделен на 5 зони, като всяка една от тях няма да има вода по един ден в седмицата в светлата част на деня. В събота и неделя водоподаване ще има към всички квартали в града.

„Нищо хубаво няма от една система, която се прекъсне и после се включи, но няма - просто голяма е консумацията вече, осезаемо е за няколко дни”, обясни Тодор Марков, управител на ВиК-Хасково.

„Резервоар, който се води с обем 30 000 кубика, в момента има 2 500 кубика”, обясни Иванко Милушев, началник район Хасково във ВиК.

„Към този момент това е най-лекия вариант, в който можем да предизвикаме дискомфорт на гражданите, като болницата и АГ-то ще бъдат постоянно водоснабдени”, разказа областният управител на Хасково Станислав Дечев.

В понеделник ще бъде обявена обществената поръчка за изграждане на нови кладенци, които обаче ще бъдат готови едва след 2 месеца и трябва да бъдат изградени с 2 млн. лева, отпуснати от правителството. По-добрият вариант е резултатите от двете спрени помпени станции, които се очакват в средата на следващата седмица да са добри и те да бъдат пуснати отново във водопреносната мрежа на Хасково.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.