Санкционират надзорната фирма, поддържала пропадналото съоръжение в Пловдив

След поредния случай на пропадане на асансьор със 7-годишно дете в него темата за безопасността на съоръженията и за това кой следи за нея отново дойде на дневен ред.

По темата

В ефира на „Здравей, България” главният директор на дирекция „Инспекция за държавен технически надзор” в ДАМТН Нели Карипова заяви, че виновните за вчерашния инцидент в Пловдив ще бъдат санкционирани. Ще се съставят актове и за надзорната фирма, защото е допуснала да се експлоатира асансьор с неизправна алармена система.

Ще се върви към отнемане на лиценза. В момента се проверява цялостната дейност на фирмата. Вече са проверени четири от общо 400-те асансьора, които тя поддържа”, поясни Карипова.

Тя каза още, че на сайта на ДАМТН всеки може да види коя компания поддържа дадено съоръжение и кога за последно то е инспектирано. Оказва се обаче, че тази информация невинаги се въвежда.

Ние нямаме основание да задължаваме фирмите да вписват тези данни”, поясни експертът. И допълни, че ще се искат законодателни промени, чрез които вписването на данни за всеки асансьор да стане задължение за всички.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.