Разговорите, SMS-ите и интернетът стават по-евтини

Отпадат таксите за роуминг. От днес във всички страни от Европейския съюз, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, ще говорим, изпращаме SMS-и и сърфираме в интернет много по-евтино. 

По темата

Минута разговор на територията ще ни струва не повече от 3 евроцента.

SMS-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент, а за да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки от плажа, например, ще плащаме до 7,70 евро за всеки гигабайт.

25 въпроса и отговора за роуминга в ЕС

Обажданията и SMS-ите ще се таксуват според тарифния ни план у нас. По-различни са правилата при безплатния интернет. Количеството мегабайти зад граница ще е с пъти по-малко от това у нас.

Колко точно ще се определя от специална формула. При нея цената на абонаментния ни план без ДДС умножаваме по две и разделяме на максималната цена за роуминг на евро – това е 7.7 евро или малко над 15 лева.

При стандартна такса от 25 лева получаваме 2.7 гигабайта интернет. И за да сравним – при този план, ако сърфираме в интернет у нас, гигабайтите ще са минимум два пъти повече – между 5 и 8. 

Истината е, че роумингът остава. Въпросът е, че ще бъде на много по-достъпни цени”, коментира в „Здравей, България” Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

„Идеята е, когато пътуваме зад граница, да не се ограничаваме и да имаме същото потребление и тази необходимост да я задоволяваме от гледна точка на дигитални услуги както в България”, каза той.

„Ако изразходим минутите за разговорите и SMS-ите, допълнителните минути и съобщения ще са на същата цена, какъвто е абонаментният план. Няма да има допълнителни надценки”, обясни Божков.

Допълнителна надценка ще има единствено при установяване на нелоялност от страна на клиента.

„Регламентът е много добър. Това е един празник за Европа и го твърдя категорично. Да се надяваме, че българските потребители и операторите ще спазват принципа на честната игра, защото само при тези условия може да се получи едно нормално използване на тези средства в свързана дигитална Европа”, заяви Веселин Божков.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.