Загинал е един човек, ранени са осем

Бус връхлетя върху пешеходци в североизточната част на Лондон.

По темата

Нападението стана в района на улица „Севън систърс роуд”. 

Загинал е един човек, ранени са 10-има. Всички те са мюсюлмани.

Властите разглеждат атаката като потенциален терористичен акт. А анализатори използваха термина "атентат на отмъщението".

„Обаждането в полицията е постъпило 20 минути след полунощ, след като автомобил е блъснал пешеходци. На мястото са открити няколко пострадали”, се казва в съобщението.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Случайни минувачи успели да задържат шофьора на буса - 47-годишния Дарън Осбърн от Кардиф, а полицията го арестувала. Той е отведен първо в болница, за да се прецени психическото му състояние.

„Обаждането в полицията е постъпило 20 минути след полунощ, след като автомобил е блъснал пешеходци. На мястото са открити няколко пострадали”, се казва в съобщението.

Очевидци разказват, че изглежда нападателят е бил мотивиран от ислямофобия.

Представители на мюсюлманската общност вече поискаха от властите да засилят мерките за сигурност около джамиите.

„Съобщиха ни, че бус е блъснал вярващи, докато излизали от джамията във Финсбъри парк. Нашите молитви са за жертвите”, се казва в съобщение на представителната организация на мюсюлманите.

В свещения за изповядващите религията месец Рамазан вярващите отиват на молитва в джамиите около полунощ. 

"Това е ужасяващо! Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място", заяви в декларация министър-председателят Тереза Мей.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е силно шокиран от нападението.

"Мислите ми са с хората и с общността, засегната от това ужасяващо събитие", каза още Корбин.

Кметът на Лондон Садик Хан обяви, че след поредния атентат, са мобилизирани допълнителни полицейски части, които ще охраняват кварталите и особено онези, чиито жители празнуват Рамазан. 

Според арабиста Владимир Чуков тази атака е огледална на това, което се случи на „Лондон Бридж” в началото на месеца. Бял бус се врязва в група хора, както и там. Но обект на нападението тук са мюсюлмани, а не християни. Това е една от причините много специалисти да разглеждат нападението като акт на отмъщение. Детайлите и действията били сходни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.