Очаква се в новия кабинет да няма много промени

Ден след парламентарните избори във Франция, на които победи движението на президента Еманюел Макрон Република напред, според френското законодателство правителството подаде оставка, съобщават БТА и Франс прес.

По темата

Премиерът Едуар Филип, излъчен от Макрон, след като стана президент през май, връчи оставката си на държавния глава. Това обаче бе само процедурна стъпка и веднага Макрон отново го натовари с мандат да състави ново правителство до сряда вечерта.

Очаква се в новото правителство на Филип да няма големи промени, но според източник близък до президентството в него може да не фигурира Ришар Феран. Сега той е министър на териториалното планиране. 

Феран е бивш социалист, който стана един от ранните поддръжници на Макрон в битката му за президентския пост. Срещу него има обвинения за неправомерно финансиране и е започнало разследване.

Феран твърди, че не е извършил нищо нередно. Според източника, близък до президенството, той обаче се е съгласил да се оттегли от поста.

По повод на Ришар Феран Франс прес пък съобщава, че той няма да е в състава на кабинета, защото Макрон му предложил да оглави парламентарната група на Република напред в Националното събрание и Феран приел.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.