На малкия гръцки остров Арки няма магазини, нито лекар. Дори връзка с интернет няма

На малкия гръцки остров Арки няма магазини, нито пък някакви служби. Даже лекар и връзка с интернет няма. Но островчето си има училище, а единствените ученици в него са братята Христос и Панайотис.

Те вървят 30 минути пеша, прекосявайки целия остров, за да стигнат до училището. Всяка сутрин там ги очаква учителката Силия Димитрикополу. Те са единствените й ученици, пише Дойче веле.

Първият час е писане, граматика, пунктуация. Това е важно най-вече за Христос. Момчето е на 7 години и е във втори клас. Брат му Панайотис е по-голям и би трябвало да учи в гимназия, но там гимназия няма. Силия Димитрикополу смята, че е много важно да подготви двамата си ученици за живота отвъд острова.

За 30-те обитатели на острова единствената връзка с континенталната част на страната е кораб, който идва четири пъти седмично. Там няма нито лекар, нито някакви служби. Хората живеят от риболов и овцевъдство. Доходите им са оскъдни.

Скоро обаче островното училище ще бъде затворено, след като и Христос го напусне. На остров Акри няма по-малки деца от него.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.