Защото традицията оправдава това, което законът забранява

18-годишният Кубанти е готов. Съвсем скоро той ще получи момичето, което желае. Ще я издебне и ще я отвлече със свои приятели. После ще я отведе у дома. Където майка му и сестрите му ще я заплашват и убеждават да стане негова жена. Ако е непреклонна, ще я изнасили, за да не й остави избор. Това се случва рядко. Но се случва. Тя ще бъде негова съпруга, независимо дали иска или не. Защото традицията е такава.  

ВИЖТЕ НЕЙНОТО ЛИЦЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

И въпреки че в Киргизстан отвличането на булки е забранено със закон и се наказва със затвор, в много села то продължава да се случва. А „плячката” са малолетни момичета. Наричат го „киз ала качуу” – „грабни и бягай”.

Травматичната социална практика е разпространена на много места в Централна Азия, Кавказ, Чечня и Африка. Някои цигански племена също го правят.

Само в Киргизстан годишно отвличат 11 800 жени и момичета, алармира NGO Women Support Centre. А над 2000 от тях биват изнасилени.

12-годишните булки на Грузия (ГАЛЕРИЯ)

Една от причините за отвличанията е бедността. Много фамилии искат да избегнат плащането на зестра. От друга страна идва и неувереността на момчетата. Те се страхуват, че момичето ще им откаже, затова предпочитат да го откраднат. 

А в самите принудителни бракове често присъстват сълзи, насилие… понякога и смърт.

Саудитска Арабия ли ще ни учи как да защитаваме правата на жените? (ГАЛЕРИЯ)

По нищо не личи, че Бишкек скоро ще намери начин да се справи със зловещия обичай. Много млади киргизци обаче застават срещу него и се присъединяват към призивите на неправителствените организации тази срамна традиция да спре.

Автор: Гергана Тенева

ОБИЧАЙ ИЛИ ЖЕСТОКОСТ: Обезобразените жени на Африка и Азия (ГАЛЕРИЯ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.