Никой не се е отказал от темата, подчерта военният министър

Задължителната казарма - отново е на дневен ред. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че управляващите не се отказват от връщането на наборната служба. До една година ще има план как да стане това. 

По темата

По време на парламентарния контрол военният министър сметна, че това би излязло на бюджета 100 милиона лева.

Той нарече премахването на казармата "ужасна грешка", особено в контекста на днешните международни опасности.

„Темата с наборната военна служба не е затворена, защото тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България и наблюдавайки практиката на други европейски държави“, категоричен бе Красимир Каракачанов.

Той обясни, че наборната военна служба в момента съществува в Швеция, Австрия, Швейцария, Дания, Норвегия, Естония и Финландия.

Никой не се е отказал от темата и тя не може да създаде проблем в коалиционните ни отношения, напротив. Това е тема, която ще продължи да се обсъжда. В програмата е записано - обучение в училищата, доброволния принцип и разговорът за наборната военна служба остава да се води във взаимното ни сътрудничество“, подчерта вицепремиерът.

"Ако утре се случи нещо и се наложи да мобилизираме хората да защитават отечеството, те ще бъдат пратени като едно пушечно месо без елементарна подготовка. Въпросът е дали ще пристъпим към този ход, а не къде ще ги настаним и колко ще струва”, каза още Каракачанов. 

„В програмата сме отбелязали военно обучение в училищата като за начало. Освен уроците за славата на българската армия, трябва да се учат и конкретни неща – как се борави с оръжие, как се реагира във военна ситуация, как се оказа първа помощ“, обясни още Каракачанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.