Инициативен комитет готви протест за запазване на монумента

Протест заради демонтирането на паметника „1300 години България” пред НДК.

Художникът Светлин Русев излезе с писмо в защита на творбата и заедно с други подръжници ще блокират кръстовище в центъра на София.

„Чисто духовно убийство! Нещо, което е изградено, нещо, което е национална памет, нещо, което носи историческа и художествена стойност, да бъде ликвидирано”, коментира Русев.

По темата

Столичната община е категорична, че решението за демонтирането на паметника е крайно и не подлежи на обжалване!"

„Това е едно тоталитарно вземане на решение, защото не е взето под внимание мнението на специалистите, хора с образование”, заяви Людмил Димитров  от Инициатива „За запазване на 1300 години България”.

Защитниците на паметника имат надеждата, че това няма да се случи.

„Той беше оставен на разрухата и то съзнателно толкова години. Ако преди 5 години, когато имаше идея да се възстанови, струваше един милион, сега ще струва 5 реално”, заяви Светлин Русев.

Запазването му нямало да спре възстановяването на съборения заради „1300 години България” войнишки паметник на първи и шести полкове.

„Не трябва да ги противопостяваме! Място за войнишкия паметник има, има проекти за неговото изграждане, в краен случай би могло да бъде възстановен в тази градинка. Но не бива да махаме паметник, за да слагаме друг”, заяви Людмил Димитров.

Протестът ще бъде утре от 18 до 20 часа, а защитниците на паметника ще блокират част от кръстовището на булевард „Патриарх Евтимий”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.