В четвъртък в 6 области беше обявен оранжев код

Жега обхвана България. В четвъртък във всички области на страна беше в сила предупреждение за опасно високи температури, а на някои места термометрите измериха над 40 градуса. 

По темата

Оранжев код за опасно високи температури беше в сила за за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе. 

В останалите 22 области – София-област, София–град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Търговище, Шумен, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище беше в сила е жълт код. 

В три места в страната този четвъртък е отчетен абсолютен месечен рекорд - Оряхово и Лом, където температурите достигнаха 41 градуса и Пловдив, където термометрите отчетоха 40,2 градуса. 

Утре и в събота ще бъде още по-горещо. Предужденията в почти цялата страна са от втора степен. Температурите в доста райони ще прескочат 40 градуса на сянка, като най-горещо се очаква да бъде в Садански и Хасково - 41 градуса. Най- чувствително това ще се усети по Черноморието, където градусите ще скочат със 7-8. 

Очаква се пикът на жегите да бъде в събота - до 42 градуса. Заедно със жегите, рискът от пожари става изключително висок -  най-вече за Северна България и Югоизточните райони. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.