Приключи и последната процедура по одобрението й

Европейският съвет, който представлява държавните и правителствените ръководители на страните членки, одобри Мария Габриел за еврокомисар по цифровата икономика и общество.

С това решение Мария Габриел вече е пълноправен член на Европейската комисия. 

По темата

Европейският съвет извести, че българката, на която председателят на ЕК Жан Клод Юнкер възложи ресор "Дигитална икономика и общество" влиза  в длъжност. С това предцедурата по одобрението на българската номинация приключи, след като получи зелена светлина от европейските институции.

Габриел бе евродепутат от 2009 година и Европейският парламент я одбори за комисар след изслушване и проверка на качествата и компетентността й.

Като член на ГЕРБ тя е от европейското семейство на ЕНП, от която са председателят на ЕК и на ЕП. Мария Габриел е най-младият комисар в екипа на Жан Клод Юнкер и третата жена комисар от България. Тя ще има на разположение половин мандат до края на 2019 г. 

Мария Габриел заменя Кристалина Георгиева, която се оттегли в началото на годината, за да поеме ръководен пост в Световната банка. Освен Мария Габриел, кратък е и мандатът на британския комисар, заменен след решението на Великобритания да напусне ЕС.