Президентът и Цветан Цветанов се скараха по темата

Политически престрелки заради плановете за покупка на нови изтребители. След конфликта между президента и Цветан Цветанов, премиерът Бойко Борисов днес обяви, че държавата ще купи нови самолети за бойната ни авиация

По темата

На новите изтребители, които от седмица скарват президента и Цветан Цветанов, премиерът даде коридор.

„Като се купува, барем да е ново”, заяви той.

И военният министър, и премиерът обаче отрекоха държавата от сега да наклонява везните към шведските изтребители „Грипен”, които още отначало предложиха нови бойни самолети. Държавата щяла да преговаря с всички.

Първият, заподозрян в лобизъм, беше президентът. Усъмни се Цветан Цветанов миналата седмица, а днес покани секретарят му по вътрешна политика в парламента да си говорят.

Според изследване на „Галъп интернешънъл” за обвиненията в корупция при избора на изтребители 71% от хората вярват на президента, а 9% - на Цветан Цветанов. Премиерът първо не пожела да го свързват със спора. После обаче каза, че с Радев дълбоко се уважавали.

Решението да се инвестира в изтребители е на предишното Народно събрание. Сегашното ще трябва да прецени кои да са те - осем на брой, да се доставят в следващите три години и да струват до милиард и 500 милиона лева.

Репортери: Велина Сашева, Ина Гълъбова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.