Разследване на полицията спря източване на 2 милиона лева

Нова схема за кражба на бизнес. Разследване на полицията спря източване на 2 милиона лева, подготвено с фалшиви документи.  

Преди два месеца в офиса на телекомуникационна компания се получава известие, че сметките на фирмата ще бъдат запорирани, а от тях 2 милиона лева ще бъда изтеглени. Поводът - изпълнителен лист, издаден от съда заради дълг към гражданка на ЮАР, натрупан от неизпълнен договор за доставка на техника. Такъв договор, според потърпевшите, не съществува, а всичко е опит за крупна измама. 

По темата

Засега източването на парите е спряно, но се оказва лесно  да се сдобиете с изпълнителен лист за несъществуващо задължение. Вратички в закона позволяват с няколко подправени документа и копиран подпис да се издаде изпълителен лист за милиони. Възможно е спорове да бъдат решавани от арбитражен съдия, посочен за такъв само за случая. Достатъчно е този човек да е приет за експерт от двете страни.  

А в папката за милиони, по документи има арбитражен съдия – Георги Иванов, двама адвокати – чужденци, ищец от ЮАР, пълномощни и фондация "Европейски арбитражен трибунал", регистрирана от Васил Илиев. Но нито посочените лица, нито фондацията, могат да бъдат открити на посочените адреси. 

Омбудсманът Мая Манолова припомня, че подобни измами за граждани, практикувани с години вече не са възможни. Но фирмите нямат защита. Трябва да се пазят с големи парични гаранции, които невинаги са възможни.

Възможно ли е Арбитражният съд да се ползва за параван и как се водят дела от фантоми? Гледайте във видеото.

Още от "Миролюба Бенатова представя" гледайте ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.