Тя ще продължи до 31 юли 2018 г.

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно предложението за удължаване на мисията в Ирак с още една година, съобщава БГНЕС. Така тя ще приключи на 31 юли 2018 г.

По темата

В документа основно внимание е отделено на присъствието на терористичната групировка ИДИЛ на иракска територия, което „представлява сериозна заплаха за бъдещето“ на страната. От Съвета за сигурност изтъкнаха, че „единственият начин за противодействие е съвместната работа на всички ни в името на иракчаните за решаването на проблеми в областта на сигурността и в политическата сфера“.

Стабилността в дългосрочен план „изисква политическото ръководство на Ирак да приема мерки, които обединяват страната“, се казва още в резолюцията.

Мисията за оказване на съдействие на Ирак беше създадена от Съвета за сигурност на 14 август 2003 г. - четири месеца след свалянето на Саддам Хюсеин от американски и британски военни. На 19 август в представителството на ООН в Багдад имаше експлозия, при която загинаха 22 служители на мисията, включително нейният ръководител. Малко след това тя бе евакуирана в Йордания и се завърна в Багдад едва през август 2004 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес