Кадрите се появяват за първи път в публичното пространство

Протурски националисти отвличат две деца и раняват трима души в курорта „Златни пясъци” преди 30 години. Снимки от този случай за първи път се появяват публично. Кадрите бяха предоставени на Дарик от полк. Сава Денев, който тогава преговаря с похитителите. 

На 8 юли 1987 г. Никола Николов (48 г.), синът му Орлин (21 г.) и Невен Асенов (24 г.), които са от силистренски села, качват в Добрич в синята си „Лада” Дарин Христов (12 г.) и Николай Петков (15 г.). Насочват се към курорта „Златни пясъци”, където хвърлят три гранати. Искат да достигнат до Турция, като заплашват да убият децата.

СНИМКИ ОТ МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

След повече от денонощие преговори и пътуване развръзката настъпва край село Изгрев. Децата са спасени, а двама от терористите - мъртви. Единственият оцелял престъпник е осъден на смърт. 

Освен уникалните снимки, Сава Денев разказва пред Дарик и историята на случая. По това време той е заместник-началник на окръжното управление на МВР във Варна и определен като преговарящ с похитителите. 

По темата

- Полковник Денев, опишете първо обстановката в България в средата на 80-те години на миналия век.

Обстановката беше сравнително нормална. Проблемът беше с т. нар. преименувани лица, които с напускането на страната оголиха икономическия фронт и най-вече работата в селското стопанство беше нарушена. България беше и в международна изолация, тъй като другите страни не можаха да възприемат за нещо нормално насилственото преименуване. 

- В средата на 80-те години стават редица терористични актове, извършени от протурски националисти, засегнати от Възродителния процес. Тяхната тактика от кого е разработена и има ли сходства с националистическите и политическите групировки, които през 70-те и 80-те години извършват редица терористични атаки в Ирландия, Испания, Италия, Германия?

Т. нар. Турско национално-освободително движение ползваше опита в международен план. В първоначалния вариант на тяхната програма бяха заложени точки, че в България трябва да се извършат масово терористични актове. По-късно тези точки бяха премахнати благодарение на включването на Ахмед Доган в ръководството на движението.

- Ролята на Ахмед Доган е положителна?

В този смисъл ролята му е положителна. 

- Хората, които извършваха нападенията, радваха ли се на популярност сред мюсюлманското население, одобряваше ли то техните действия?

Не се одобряваха от повечето хора. В пресата нямаше голям обем информация и се разпространяваха от уста на уста. 

- Формата на съпротива чрез терор след началото на Възродителния процес беше ли очаквана от Държавна сигурност?

Беше очаквана и се бяхме подготвили. Имахме пълен обем информация за техните действия и целта ни беше да ги предотвратим, а не да ги изчакваме да направят нещо и след това да реагираме. Следствие на това имаме малко реални поражения от терористични актове. Най-голямото е атентатът на гара Буново, където в купето за майки и деца беше заложен взрив и загинаха 7 души, сред които и две деца. 

- Там нямахте ли предварителна информация?

Нямахме. 

- Финансирането им как се осъществяваше – имахте ли данни за парични потоци от чужди държави?

Имахме информация, че турското консулство в Бургас активно работи по този въпрос. 

- Ветеринарният лекар Никола Николов (48 г.) и синът му Орлин (21 г.) от силистренското село Чернолик, Невен Асенов (24 г.) от близкото село Боил – това е триото, което стои зад взривовете пред хотел „Интернационал” преди 30 години и отвличането на две деца. Какъв е техният профил и привличали ли са по някакъв начин вниманието на службите преди 8 юли 1987 г.?

Бащата е партиен член, а брат му е бил председател на местната партийна организация. 

- Т.е. хора, от които не се очакват подобни действия?

Действително от тях не би трябвало да се очакват такива действия, като се има предвид, че Орлин е бил пратен да служи на границата, а освен това е бил и комсомолски секретар. Смяната на имената е оказало изключително отрицателно въздействие върху техния мироглед. Преди това не са имали никакви прояви, даже са били в подкрепа на всички провеждани мероприятия.   

- Акцията им дълго ли е планирана?

Планирана е няколко месеца. Първо правят опит да откраднат бронетранспортьор от поделението в село Болярово, където е служил Орлин, и с него цяла група от Чернолик да премине в Турция. Два дни преди вземането на деца за заложници качват на стоп чужденки за заложници. Те обаче са били по-едри момичета и е било преценено, че с тях трудно ще извършат замисленото, заради което са ги свалили. 

- Някой знаел ли за това, което са подготвяли?

В селото са знаели, но никой не е подал информация до нас.    

- Защо Никола Николов бяга само с единия си син, след като има още двама?

Когато е трябвало да вземат бронетранспортьора, са били всичките заедно със съпругата му. След това обаче решават майката и другите синове да останат в България, за да видят какво ще стане.

- Как се снабдяват с гранати? 

След като не успяват да запалят бронетранспортьора, вземат половината от боекомплекта му. 

Целия разговор с полк. Сава Денев вижте ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.