Загинаха петима души, сред тях и шофьорът на автобуса

Днес се навършват 5 години от атентата на Летище Бургас. На специална церемония тази вечер беше почетена паметта на шестимата загинали при взрива.

В Бургас пристигнаха голяма част от роднините и приятелите на загиналите. Вече 5 години всички те се питат: Ще има ли наказани? Защото до момента няма. Няколко бяха неуспешните опити съдебният процес да тръгне в специализирания съд в София, а днес се провали и изнесеното заседание в Бургас.

По темата

18 юли 2012 година,17:23 часа. Атентатор-самоубиец взривява бомба, която носи в раницата си. Засегнати са три автобуса с израелски туристи. Организацията „Хизбула” беше посочена като отговорна за атентата.

Разследването установи, че камикадзето е 24-годишният ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан Ел Хюсеини.

5 години по-късно д-р Събев казва, че никога няма да забрави първите минути след взрива. Тогава е дежурен на летището.

„Такива тежки травми не бях виждал. Особено тези, на които ние им оказвахме помощ. Първите бяха много тежки”, разказва д-р Иван Събев.

Загинаха петима израелски граждани и шофьорът на един от автобусите  Мустафа Кьосов от благоевградското село Юруково. Взривът от Сарафово още отеква там. Майката на Мустафа почти не излиза навън, защото всичко ѝ напомня за сина ѝ. Светлина вижда само през прозореца.

На летището в Бургас тази вечер за 5-та година бе почетена паметта на загиналите.

„Много се надявам, че всички виновни ще бъдат заловени и ще получат най-тежко наказание”, заяви пред NOVA Ицхак Шрики, съпруг на загиналата Кохава.

38 души бяха ранени при атентата. До момента осъдени няма.

„Вярвам в българската съдебна система, че ще се стигне до решение и дори да отнеме време справедливостта ще възтържествува”, заяви Ирит Лилиан, посланик на Израел.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.