На 77 българи бе забранен достъпът до южната ни съседка

77 българи се оказаха със забранен достъп за Турция. Това стана ясно от доклад на турското вътрешно министерство за борбата с ИДИЛ. Те са само част от повече от 54 000 души, които имат забрана за влизане в южната ни съседка. 

По темата

Този доклад не се появява случайно, защото това е опит за контролирано тиражиране на информация, която идва да покаже, че турската държава е заплашена от тероризъм, но въпреки това тя се справя безпроблемно и освен това мисли за сигурността на съседни държави”, коментира в „Здравей, България” Славчо Велков, експерт по антитероризъм и депутат от БСП.

Според него това е акт, който е насочен първо към успокояване и консолидиране на вътрешния електорат в Турция.

„Интересно е, че нашите консулства в Турция не са запознати с нещо подобно, тъй като международното право предполага при наличието на такива данни веднага да бъдат информирани консулските служби”, обясни Велков.

„Независимо от демонстрираните топли отношения между България и Турция, тя има своя интерес и го преследва. Тези отношения не са толкова топли, при положение, че се допускат такива провокации към България”, на мнение е експертът по антитероризъм.

Той успокои, че няма заплаха за националната ни сигурност от подобни граждани. Няма и информация в службите ни за депортирани такива лица. По думите му трябва да се изисква информация кои са точно те и каква дейност извършват.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.