Това показва доклад на Световната здравна организация и УНИЦЕФ

Почти едно на всеки 10 деца не е получавало ваксинация през 2016 г. Това означава, че 12,9 милиона деца са пропуснали първата си защита срещу три смъртоносни болести, става ясно от доклад на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Те нямат защита срещу дифтерия, тетанус и коклюш.

Други 6,6 милиона, които са получили първата доза от така наречената DTP- ваксина, не са завършили курса по имунизация през миналата година.

35 деца са починали от морбили в Европа през последните 12 месеца

От 1980 г. агенцията на ООН по въпросите на здравеопазването е проследява процента на кърмачетата, които са получили жизненоважния препарат.

"От 2010 г. процентът на децата, които са получили пълен курс на рутинните имунизации, е спрял на 86%", каза СЗО в изявление, пише БГНЕС.

Тази цифра не достига целта на агенцията за покритие от 90%. Тези деца най-вероятно не са получили нито една от другите основни здравни услуги.

НАУЧЕН ДОКЛАД СРЕЩУ ВАКСИНАТА ЗА ТУБЕРКУЛОЗА: Вредна ли е тя?

Едва 130 от 194-те държави членки на СЗО са постигнали целта от 90%, като най-лоши резултати очаквано са отчетени в страните, обхванати от конфликти. Осем държави през 2016 г. са имали покритие под 50 на сто за DTP-ваксината, включително Централноафриканската република, Чад, Екваториална Гвинея, Нигерия, Сомалия, Южен Судан, Сирия и Украйна.

От този списък, само малката западноафриканска Екваториална Гвинея не се смята за засегната от активен конфликт, въпреки че нейното правителство бе строго осъдено от правозащитни групи за широкоразпространени злоупотреби.

Отново проблем с детските ваксини

От здравната организация  напомня, че ваксинациите предотвратяват между 2 и 3 милиона смъртни случая при децата всяка година. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.