България ще бъде представена от общо 8 атлети

Най-добрата ни състезателка в скока на височина – Мирела Демирева, не успя да покрие стандарта за участие на Световния шампионат (СШ) по лека атлетика в Лондон (1.94 м), но квалификационният регламент на първенството все пак ще позволи на българката да стартира на най-значимото за годината атлетическо събитие през август.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО: СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ЗА МИРЕЛА ДЕМИРЕВА В РИО -  ГАЛЕРИЯ 

По темата

Това е възможно, след като в дисциплината скок на височина не бе достигната целевата бройка на участнички, заложена от Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), само на база на покритите стандарти. На практика резултатът от 1.94 м бе преминат само от 19 атлетки от целия свят. Така при положение, че IAAF е планирала квота от 32 състезателки на световното първенство в дисциплината скок на височина, свободните 13 позиции трябваше да бъдат попълнени.

ДЕМИРЕВА: ЩАСТЛИВА СЪМ, ЧЕ ДОНЕСОХ РАДОСТ НА ТОЛКОВА ХОРА – ГАЛЕРИЯ

Това се случи след сложна процедура, според която от значение са и резултатите от сезонната ранглиста в дисциплината. Така например общо 41 атлетки, включително Мирела Демирева, са преминали над 1.90 м през 2017 г., но след като от общата бройка бъдат извадени 4 състезателки от САЩ и една украинка (б.а. тъй като право на участие на Световния шампионат имат най-много по 4 състезатели от една страна, а в момента двете държави надхвърлят тази бройка на свои представителки сред първите 41), както и ако бъдат елиминирани от ранглистата 3 атлетки от Русия, които нямат разрешение да участват като неутрални по примера на Мария Ласицкене, реално Мирела Демирева попадна сред 33 атлетки, които можеха да бъдат допуснати от IAAF за участие на световното първенство. Според регламента на състезанието финалните заявки за всяка атлетическа дисциплина, се определят след консултация с Техническите делегати на Световния шампионат и се потвърждават от IAAF в комуникация с националните федерации на поканите атлети без стандарт.

СРЕБЪРНАТА МЕДАЛИСТКА ОТ РИО МИРЕЛА ДЕМИРЕВА СЕ ПРИБРА У ДОМА - ГАЛЕРИЯ

Така въпреки трудния до момента сезон за Мирела Демирева, олимпийската ни вицешампионка от Игрите в Рио ще има шанса да покаже най-доброто, на което е способна през 2017-та година и на шампионата в Лондон.

По време на световното първенство по лека атлетика, което ще се проведе от 4-13 август, България ще бъде представена от общо 8 атлети:

ЖЕНИ

Ивет Лалова-Колио           (100 m и 200 m)          

Мирела Демирева              (Скок на височина)

Габриела Петрова               (Троен скок)     

Радослава Мавродиева   (Тласкане на гюле)                


МЪЖЕ

Митко Ценов                        (3000 m пр.б)    

Тихомир Иванов                 (Скок на височина)     

Георги Цонов                       (Троен скок)      

Момчил Караилиев           (Троен скок)      

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.