Те бяха задържани в курорта Дидим

Една от двете българки, задържани в Турция по подозрения в тероризъм, беше освободена. В ареста остава дъщеря ѝ и приятелят ѝ - британски гражданин.

Двете жени и британският гражданин бяха задържани в турския курорт Дидим. Часове наред властите в Турция отказваха всякаква информация. 

СНИМКИ НА МИРА И ПРИЯТЕЛЯ Ѝ ВИЖТЕ ТУК

Задържаните българки се казват Мира и Веселина Абдулселямоглу. С тях е бил и приятелят на Мира – Джоузеф. Те са заподозрени за връзки със сирийския клон на обявената от Анкара за терористична организация на кюрдите ПКК.

Рано тази сутрин майката Веселина беше освободена, но разпитите на дъщерята Мира продължиха. На мястото вече е и бащата на момичето - Яшар Абдулселямоглу, който е преподавателят в Софийския университет.

„Това е абсурд. Просто няма нищо общо между нейните писания и твърденията на властите”, заяви Абдулселямоглу.

Самото задържане на двете е било преди 7 дни. 

Две българки са арестувани в Турция заради съмнения за тероризъм

Британецът също остава в ареста. Джоузеф Робинсън от години е любопитен за службите. През 2015 година заминава за 3 месеца в Сирия, където работи като медик. Преминава обаче и Военно обучение. 

Мира и Джоузеф имат връзка от 2015 година. На 13 юли двамата качват снимки в социалните мрежи, че тръгват към Бодрум и властите веднага се задействат. Малко преди това службите са получили анонимен сигнал, че в една от вилите в града са настанени 3-ма членове на терористичната организация ПКК. 

„Сериозни са обвиненията. Досега поне никой не свързваше нас българите с такова нещо”, коментира вътрешният министър Валентин Радев и допълни, че двете жени не са известни на българските служби.  

Иззети са телефони, лаптопи, фотоапарат и видеокамери. Започва щателна проверка и на социалните мрежи. Мира има постове и снимки в социалните мрежи, сред които се отличават призиви за независим Кюрдистан, както и думи като: „Можеш да убиеш кюрд, но никога няма да убиеш Кюрдистан”.

По-рано през денят посланик Надежда Нейнски уточни за NOVA, че на момичето още не са повдигнати обвинения.

"Нашите консули са в постоянен контакт със семейството", допълни тя и уточни, че в Генералното консулство в Истанбул и в посолството в Анкара са създадени оперативни щабове под нейно ръководство.

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани В. П. Р.–А. и М. Я. А.

Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти, уточниха от МВнР.

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса.

По закон българската държава трябва да бъде уведомена до 48 часа след ареста, но в Турция все още е в сила  извънредно положение, припомнят бивши дипломати.  И все пак бързото освобождаване на майката било положителен сигнал от Анкара.

Посланието, трябвало да се чете като знак за сближаване, след оттеглянето на турския посланик у нас.

По информация на NOVA прокуратурата в Турция няма да повдигне обвинение на българската гражданка за съпричастност към тероризъм. Вероятно то ще е за пропаганда в социалните мрежи. Очаква се тя да бъде пусната на свобода, но със забрана да напуска територията на Турция. Британският гражданин обаче остава с мярка задържане под стража.

Гледайте повече подробности във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.