Какви реакции провокира в София и Скопие протегнатата дипломатическа ръка?

В дните на очакване България и Македония да подпишат дългоочаквания договор за добросъседство Бойко Борисов и Зоран Заев си стиснаха ръцете и за общи празници, и да не спорят кой е македонец и кой българин. Но какви реакции провокира в София и Скопие протегнатата дипломатическа ръка между държавниците

По темата

Екип на „Събуди се” показва гледната точка на един скандален македонски журналист Миленко Неделковски и на двама от наследниците на великия български поет Никола Вапцаров.

Договорът е вреден за Македония и мисля, че не е добър за нас, защото нямаме обща история. Не виждам кого от историята ни трябва да почитаме заедно. Вие си имате ваша история, ние си имаме наша. Ние уважаваме вашата история. Би трябвало и вие нашата. Сега всичко това е силно преувеличено по отношение на историята между двете държави, и на хората”, заяви Миленко Неделковски.

Още през 1966 г. във вестник „Работническо дело” майката на Никола Вапцаров с твърд тон обяснява коя е националната принадлежност на сина й – а именно българска. Според официалната македонска историография обаче няма никакво съмнение, че роденият в Банско поет Никола Вапцаров е македонец. Македонската власт дори е предлагала пари на наследниците на Вапцаров, а в замяна – да се отрекат от българското. Праплеменникът на Вапцаров дори е бил на една маса с македонския президент Георге Иванов.

Противоречивият журналист Миленко Неделковски е отявлен противник и на новото македонско правителство.

„Да, Зоран Заев е на власт. А парламентът и всички останали институции са избрани незаконно, криминално и противоконституционно в Македония. С голяма помощ от страна на американското посолство в Скопие. Те имат силно влияние тук и първо удрят най-слабите – политиците и от управляващите, и от опозицията. В момента имаме незаконна и криминална власт. Властта си прави каквото си иска. Заев си прави каквото си иска”, каза журналистът.

Напук на спорещи историци, политици, общественици, едно е категорично ясно – самият Вапцаров, изправен пред съда, собственоръчно пише – националност българска.

Репортер: Христиания Червенкова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.