Пламъците унищожиха до основи и 5 къщи в село Могилец

Първа жертва на пожарите в Македония. По данни на вътрешното министерство е намерено обгоряло човешко тяло в района на село Люботен. Пламъците унищожиха до основи и 5 къщи в село Могилец.

 

Македония обяви "кризисна ситуация" заради пожарите

Късно снощи властите в Македония обявиха извънредно положение в две общини заради бушуващите вече втора седмица огромни горски пожари. От комитета за управление на кризите уточниха, че мярката ще важи в следващите 30 дни.

Български хеликоптер помага за гасенето на голям горски пожар в Македония

Най-тежко е положението край село Калугерец, югозападно от Скопие, където пламъците са проближили опасно до къщите на хората. Има опасност огънят да се прехвърли към съседното село Могилец.

Пламъци бушуват и край село Морани в покрайнините на Скопие. Реката е единствената преграда, която спира огъня от къщите. Продължава борбата с природната стихия в живописния каньон Матка, където теренът не позволява достъп на никакви назечни превозни средства, освен хеликоптери по въздух.

"Обявихме извънредно положение на територията на общините Чашка и Македонски брод, което ще продължи 30 дни. Целта е да могат всички съответни институции да работят координирано за справяне с пожарите. В гасенето участва и македонската армия, помагат ни и хеликоптери от България и Турция", обясни Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи в Македония. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.