За последните три денонощия са погасени повече от 630 пожара

Обявиха оранжев код и за пожароопасност заради прогнозите за високи температури в цялата страна. Налице са всички предпоставки и голяма вероятност за възникване на сериозни полски и горски пожари на територията на страната, съобщават от МВР. 

По темата

Само за последните три денонощия в страната са локализирани и ликвидирани повече от 630 пожара, като основната част, в над 80% от случаите, са в полски и горски територии  и стърнища. При пожарите няма загинали и пострадали хора.

От ГД „Пожарна безопасност” призовават да не се използва открит огън за почистване на суха тревна растителност. Експертите съветват при използването на огън за битови нужди да бъдат предприети всички превантивни действия и пожаробезопасни изисквания – начин на изграждане на огнището, обезопасяването му, подготовка на уреди и материали за първоначално пожарогасене и най-вече съобразяване с метеорологичните условия.

Пожарът, който възникна между бургаските села Изворище, Миролюбово и Банево, е потушен. Огнената стихия изпепели 3000 декара смесена гора и около 1000 декара сухи треви и храсти. Все още в района има дежурна пожарна техника.

Продължават действията по ликвидирането на пожара в сухи треви в землището на софийските села Радуловци и Бърложница. В гасенето участват четири пожарни екипа, а стихията е обхванала площ от около 2000 декара суха тревна растителност.

Локализиран е пожарът в землището на град Ветрен, област Пазарджик. В гасенето през вчерашния ден участваха пет пожарни екипа и служители на местното горско стопанство. Огънят е обхванал около 2000 декара предимно сухи треви и храсти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.