Идеята е част от промените в Наредбата за приобщаващо образование

Изпит и в детската градина. Най-малките ще държат задължителен тест, за да се провери ще имат ли в бъдеще трудности в обучението.  Идеята е част от промените в Наредбата за приобщаващо образование.

Зам.-министър: Предучилищната подготовка за 4-годишните ще е безплатна

Учениците със специални образователни потребности у нас са над 16 000. Те получават подкрепа в училище с помощта на ресурсни учители и допълнително обучение според нуждите им.

Дания – страната, в която децата ходят на книжен туризъм (ВИДЕО)

Училища по изкуства срещу новите правила за прием в първи клас

Новата идея на образователното министерство е децата с дефицити да бъдат разпознати още докато са в детската градина. За целта ще бъде прилаган специално разработен "скрининг тест" - докато децата са на възраст между 3 и 3 и половина години.

 „Смятаме, че това е периодът, в който можем да установим най-напред възникналите предпоставки за обучителни трудности”, обясни  Мария Семерджиева от МОН.

В ПОМОЩ НА СЕМЕЙСТВАТА: Детегледачки за деца, които не са приети в градина

От МОН обещаха подкрепа. „Предвиждаме в детските градини през следващата учебна година да влязат повече психолози - точно, за да могат да осъществяват по-пряка връзка с родителите”, обясни Мария Семерджиева.

Предстои и обучението на 1 500 учители за това как да прилагат теста.  Ако резултатите от него са положителни детето трябва да започне работа с ресурсен учител.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.