Само за час пред една от паспортните служби преминаха десетки българи, живеещи в чужбина

Паспортните бюра с удължено работно време заради наплива на българи, идващи от чужбина. Освен че ще работят до по-късно през седмицата, някои паспортни служби в София и Пловдив ще обслужват клиенти и в събота. 

По темата

Почти 100 хиляди лични документи се издават на месечно в България, сочи  статистиката на МВР. 1/4  от тях се изготвят в София. През летните месеци цифрите значително нарастват, потвърждават от МВР. 

В сезона на отпуските, докато едни почиват, други не могат да се оплачат от липса на работа. Само за час пред една от паспортните служби в София минаха десетки българи, живеещи в Норвегия, Германия, Македония и Великобритания. Всички с намерението да подменят документи.

Сънародниците ни сменят документи, защото е по-евтино да го направят у нас, отколкото в чужбина и защото, ако попълнят онлайн заявление за документи в чужбина, трябва да имат валиден български електронен подпис.

За всички българи, които живеят в чужбина, външното ни министерство предлага промени в Закона за личните документи, за да улесни издаването им в страната, в която те пребивават.

Според външния ни министър това ще спести пари и разкарване. Вариантите са два. Ако попълните електронно заявление, да отидете в посолството само за получаването на документа. Ако пък подадете заявлението лично, да получите документите си по куриер.

Засега предлаганите промени в закона са на етап обществено обсъждане и не са в дневния ред на парламента. Добрата новина е, че правителството обмисля валидността на задграничните паспорти да стане 10 години

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.