Министърът отбеляза, че от подчиненото му ведомство има ненужно изтичане на пари

За модернизирането на фрегатите на бойния ни флот са необходими 90 млн. лв., каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във Варна. Проектът вече е приет от Съвета по отбраната, но трябва Министерски съвет да го одобри. 

По темата

Каракачанов е в морската ни столица за процедурата по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от тазгодишния випуск на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“.

Министърът подчерта, че без увеличаване на военния бюджет няма вариант за реализиране даже на проектите, които бяха одобрени от предишния парламент. Става дума за предвидените 1,5 млрд. лева за купуване на нови бойни самолети, 820 млн. лева за бойния флот, отделно сухопътните ни войски се нуждаят от нови бронирани машини, които пък ще струват около 1,2 млрд. лв.

Що се отнася до заплатите на военнослужещите, според министъра ще стане ясно дали и с колко ще бъдат увеличени доходите им при гласуването на закона за отбрана за следващата година. Той каза, че увеличението би трябвало да е 100%.

Министърът отбеляза, че от подчиненото му ведомство има ненужно изтичане на пари, като в същото време не се реализират приходи от дейности, които могат да дадат реален принос към хазната на военните.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.