Страната е кандидат за присъединяване към блока

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че е време Европейският съюз да промени стратегията си спрямо кандидата за присъединяване Турция. Това заяви той в интервю за германския вестник "Зюддойче цайтунг", което бе публикувано в понеделник вечерта.

"Мисля, че е крайно време страните членки да обсъдят стратегическите последствия от подобно поведение. Свиването на рамене не е добра политическа стратегия в дългосрочен план", каза австриецът Хан през немската медия и допълни, че "намесата на президента Реджеп Тайип Ердоган в предизборната кампания (на Германия), както и исканията за екстрадиция на предполагаеми политически опоненти са абсолютно неприемливи".

С коментара си той визира ареста на германският писател от турски произход Доган Акханлъ, който миналата седмица бе задържан в Испания по искане на властите в Анкара. За задържането на писателя бе издадена т. нар. червена заповед от „Интерпол“, приблизително равностойна на международна заповед за арест. Това деяние бе посрещнато от Германия с категорично неодобрение като германският канцлер Ангела Меркер дори публично заяви, че международните организации като „Интерпол“ не бива да се използват за осъществяване на политически преследвания.

По-рано пък Ердоган отправи призив към турците, с право на глас на следващите избори в Германия, да не гласуват за нито една от двете партии в управляващата коалиция и основни претенденти за победа на вота – консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера и Социалдемократическата партия (СДП). Освен тях, в "черния списък" на държавния глава влезе и партията на Зелените.

„Казвам на всички мои сънародници в Германия (…) да не гласуват за тях. Всички те са врагове на Турция“, заяви Ердоган пред репортери в Истанбул, уточнява БГНЕС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.