Миролюба Бенатова представя: Предизвестеното убийство на Елена

Четири жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на 112 и ограничителна заповед не успяха да спасят 42-годишната Елена от нейния съпруг. Преди дни жената беше застреляна от упор с четири куршума пред очите на най-добрата й приятелка и много свидетели от 64-годишния си съпруг.

Мъж застреля жена си в заведение в София

Миролюба Бенатова представя историята на тази предизвестена смърт. Тя се срещна с две приятелки на Елена - Таня и Милена. Те преживяват с нея всички заплахи, на които е подложена жената през последните две години. Последната жалба срещу Венцислав Василев е подадена часове преди разстрела.

Миролюба Бенатова представя: Предизвестеното убийство на Елена

Елена и Венцислав имат две деца на 10 и 5 години. Мъжът я тормозил психически и физически. Посягал и на голямото дете. Ограничителната заповед от юни тази година дава на Елена два месеца относително спокойствие, но не и гаранция за живота й. Историята на Елена е история на всяка жертва у нас. Тя е несвършена работа, подценен проблем. Преместена папка, неотворен казус. Елена вече е затворен ковчег. Застреляна от упор от институциите без душа и сбъднала мечтата на мъжа си да са заедно, докато смъртта ги раздели.

„Нейният случай е поредното доказателство за две неща. От една стана, че все повече доказваме, че не умеем да общуваме и приемаме насилието като единствения език, който познаваме. А от друга - че държавата, въпреки опитите си да направи нещо в борбата с домашното насилие и въпреки закона, който съществува - той не работи”, коментира в „Здравей, България” Миролюба Бенатова.

„Проблемът с домашното насилие продължава да е много актуален и да довежда до трагична съдба на много жени и деца. Този случай е емблематичен и не е изключение. И в момента има много жени, които са в подобна рискова ситуация и за които е изключително трудно да опазят живота и здравето си. Взаимодействието между институциите не е достатъчно добро”, каза от своя страна Катя Кръстанова, психолог от Аасоциация „Анимус”.

„Дебненето, ревността и преследването са индикатори за висок риск от убийство. По-висок риск дори от физическото малтретиране”, поясни психологът. 

Какво още коментираха те - гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.