Родители искат оставката на директора, той се заключи в сградата

Часове наред едно от най-елитните училища у нас - Софийската математическа гимназия - е под обсада.

Недоволни родители и учители се събраха пред сградата. А директорът се заключи вътре. Спорът между двете страни е заради уволнени учители.

Чистка на учители: Има ли напрежение в едно от най-елитните училища у нас?

Недоволни от решенията на ръководството на СМГ родители, ученици и преподаватели се събраха отново пред елитното учебно заведение в столицата. 

Уволнената учителка от СМГ: Искам да изуча докрай прекрасните си ученици

Първоначално общественото внимание привлече казусът с отстраняването на учителката с 26-годишен стаж Петя Тодорова. Тя беше уволнена, след като става част от националната комисия за подбор на кандидати за състезанието "Европейско кенгуру". Според директора на СМГ Антони Стоянов, в това си качество, Тодорова е уронила престижа на гимназията и е дискриминирала около 130 нейни ученици. До надпреварата били допуснати ученици с много по-ниски резултати.

Родителите обаче не се съгласиха с това обяснение, защото ученик от СМГ от нейния клас е победител именно в националния кръг на това състезание.

Заради кадровите решения на директора Антони Стоянов, протестиращите поискаха и оставката му. 

Той обаче отказа да я подаде и дори се заключи в сградата на училището. Допусна вътре единствено медиите и шефката на Инспектората по образованието Ваня Кастрева. Стоянов не отвори вратите на протестиращите, които искат да му потърсят сметка за уволнените учители в навечерието на новата учебна година.

Репортери: Владислава Тричкова, Ивета Шилигарова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.