"Няма да има проблем с финансирането на сделката", обяви икономическият министър

Държавата купува военния завод „Дунарит”. Това обяви икономическият министър Емил Караниколов. Решението идва, след започната процедура за отнемане на лиценза на дружеството и протест на работници. 

„Дунарит” няма да спре работа и хората няма да загубят прехрана - увери икономическият министър. В дружеството за заети около 1300 души. Преди седмици те блокираха „Дунав мост”, за да защитят хляба си. Без лиценз обаче „Дунарит” нямало да остане. За да спаси военния завод държавата ще изкупи 67 милиона лева дългове на предприятието. Защо се налага това и кой ще ги плати? 

Протестите през лятото доведоха до държавно решение: „Дунарит” да продължи да работи. 

"Дунарит" ще продължи да работи, увери министърът на икономиката

„Ще направим всичко възможно да придобием това дружество. В момента работим по изкупуване на всички кредити на дружеството с цел да не се поиска процедура по несъстоятелност или да не се започне продажба на активи на дружеството „Дунарит”, което би довело до сътресения”, коментира икономическият министър Емил Караниколов. 

Сътресенията в „Дунарит” са отдавна. Дружеството е от фирмите, теглили кредит от КТБ и пострадали след нейния фалит. Сега обаче, според министъра, няма да се наложи държавата специално да помага на дружеството, а дълговете ще се изплатят от печалбата.  

Стотици работници от „Дунарит” блокираха „Дунав мост” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дружеството "да се спасява" се налага, защото МВР започна да отнема лиценза му, не за пръв път. А започна да отнема лиценза му, защото на ръководството беше повдигнато обвинение. И понеже браншът е с национално значение, се намесва държавата. Министерските гаранции се посрещнаха от работниците в „Дунарит” предпазливо.  

"ДУНАРИТ" ПРЕД ЗАКРИВАНЕ: Синдикатите започват протести

Въпреки че държавата се заема с „Дунарит”, икономическият министър не нарича това "одържавяване". А заради пазарния принцип, държавата говори с всеки, който би искал да купи военния завод. Разговорите са през синдиците на КТБ. 

Пеевски: Нямам и не съм имал нищо общо с дружества от военната индустрия

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.