Нарушителите подлежат на солени глоби и дори затвор

В Кения от този понеделник е в сила забрана на найлоновите торбички. Нарушителите са застрашени от глоби до 38 000 долара и дори затвор, предаде БТА.

По темата

Забраната се отнася за употребата, производството и вноса на найлонови торбички за пазаруване. Изключение се прави за производителите на найлонови торби за промишлени нужди.

Минималната глоба е 19 000 долара, а срокът на престоя в затвора може да е от една до четири години.

Внезапна проверка в Найроби показа, че много хора и магазини в столицата продължават да опаковат стоки в найлонови пликове. Повечето вериги супермаркети обаче са престанали да предлагат найлонови торбички и вместо това продават текстилни пазарски торби.

Подобни забрани са въведени в други африкански страни като Камерун, Гвинея-Бисау, Мали, Танзания, Уганда, Етиопия, Мавритания и Малави.

По данни на програмата на ООН за околната среда само супермаркетите в Кения „бълват” около 100 милиона найлонови торбички годишно.

Някои кенийски производители казаха, че забраната ще доведе до закриване на работни места, но министърът на отбраната Джуди Вакхунгу миналата седмица заяви, че производството на торби от екологични материали ще създаде много повече работни места.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.