Понякога компенсацията струва много по-скъпо на държавата от самото лечение

Пореден пациент осъди Здравната каса, защото са му отказали скъпоструващо лечение в чужбина. Става дума за болен от паркинсон, чието състояние се е влошило сериозно, заради липсата на средства. Оказва се, че годишно държавата продължава да губи стотици хиляди левове от подобни обезщетения.

Най-често държавата плаща обезщетения на пациенти, които не са получили своевременно скъпоструващо лечение. Такъв е и случаят на пациентите с паркинсон. Касата отказва терапия в чужбина – с аргумента, че същата може да се приложи у нас. А в България лечението е безплатно, но пациентът сам трябва да си купи медицинското изделие, което често струва хиляди левове. И така болните събират пари с месеци и години.

Напълно неподвижен пациент става и започва да се движи нормално. Преди 4 години лекари от болница „Свети Иван Рилски” правят първата по рода си операция у нас за поставяне на мозъчен пейсмейкър. И така десетки пациенти получават шанс за живот.

Проверяваме дали някой точи пари за лечението ни

Преди 3 години ви показахме един от тези пациенти – Румен Русев. След слагането на пейсмейкъра - той няма спомен от заболяването. Както и останалите оперирани у нас, Румен сам плаща 40 000 лева за пейсмейкъра.

Преди няколко месеца, обаче, батерията в устройството на Румен свършва, защото пейсмейкърът е от по-евтин тип. Без пейсмейкър – състоянието му отново се влошава сериозно.

След като касата е отказала да плати импланта, сега няма да поеме и подмяната му. Семейството все още не е мислило да съди касата, но други пациенти като румен – вече получават обезщетения, заради същия отказ на държавата.

Директорът на столичната Здравна каса - с обвинение

„Това съдебно решение е много важно – съдът казва чрез него, че едно лечение дори да се предоставя в България – ако е много скъпо, както е дълбоката мозъчна стимулация – държавата е длъжна да издаде формуляр за лечение в чужбина”, обясни д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

В чужбина процедурата струва поне няколко пъти повече. Но от известно време касата отказва и този вариант. А от Здравната каса обясняват, че тепърва ще обмислят отново дали могат да плащат мозъчните пейсмейкъри.

Срещу здравната каса само за последната година и половина са заведени над 30 дела. До момента, обаче, няма резултат по нито едно от тях, защото процедурата, според експертите отнемала 3-4 години. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.