Според ГЕРБ работата е свършена в аванс

Мажоритарното гласуване - отново на дневен ред. 3 месеца, след като отхвърли идеите на националния референдум, парламентът пак заговори за пряк избор на народни представители и намаляване на партийните субсидии.

Преди лятната ваканция парламентът отказа да разпише в закони идеите от референдума. С това въпросът за мажоритарното гласуване и намаляването на партийната субсидия изглеждаше приключен. Оказа се обаче, че в закона пише друго.

 „Народното събрание трябва да се произнесе в тримесечен срок по отношение резултатите от националния референдум”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.  Този срок изтича на 14 септември, но вероятно няма да бъде спазен.

Според ГЕРБ съдържателната част от работата е свършена в аванс още през лятото. Затова гласуване сега било ненужно и дори излишно.

 „При положение, че сме се произнесли по същество, не дължим формален отговор.  Отговорът по същество е изпреварил по време формалният отговор. Ние сме направили по- силното”, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

 „Нашата битка за изпълнение на референдума не е приключила. При първа възможност ще подновим усилията”, подчерта Данаил Кирилов.  

Усилията ще включват въвеждането на пряк избор за народните представители и намаляване на партийната субсидия на 1 лев за получен глас. За целта обаче е нужно мнозинството в пленарната зала да събере достатъчно подкрепа – както в чуждите редици, така и в своите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.